marți, 8 noiembrie 2011

Moral sau...mai bine nu?

Am avut ieri pe facebook o discutie constructiva despre una din fotografiile mele. Pe scurt situatia a stat cam asa: am iesit cu un prieten sambata pe strazi mioritice in cautare de ceva (habar n-aveam nici noi ce...). Pas cu pas, am ajuns pe esplanada halei centrale (scriu cu litere mici deoarece nu am absolut nici un respect fata de mega mall-ul amintit) unde asteptam si noi sa ne pice un subiect mai oaches. Am vazut noi o biata batranica ce statea singura si-si ineca amarul in tacere. Oamenii treceau...multi dintre ei impasibili pe langa sarmana cernita. Privirea ei avea ceva dureros in ea... Am vrut pur si simplu sa "ii fur o clipa" printr-o fotografie, pe care, ca un egoist s-o am si sa fie doar a mea! O clipa din viata ei sa stea vesnic intr-ul folder sau poate in vreu album de-al meu... O clipa nu mi-a stat atunci gandul la faptul ca vreau sa devin un Cartier-Bresson profitand de faptul ca babuta nu ma poate lua la fugarit pe esplanada! Ca mai apoi am vrut sa impart si cu altii sentimentul si durerea privirii ei...e cu totul alta poveste.
Am tras asadar 1, 2, 3...10 cadre cu batranica si cu lumina in spate si in contra lumina pana cand EFECTIV am devenit plictisitor si doamna director (zis in popor shafa) mall-ului respectiv a crezut ca fotografiez planuri ale magazinului domniei sale pentru a le vinde la talibani. Asadar a trimis un gardian hranit de mana ei sa ne roage sa-i parasim campul betonat, pentru ca-i al ei!!!  De altfel, omul ne-a vorbit frumos, i-am raspuns frumos si cred eu...cel mai rau in peisaj a dat mintea ingusta a melteanului ajuns in functie!
Daca cineva care va citi articolul o stie pe "shafa", sa-i spuna ca de-a Dracului imi voi lua o camera de-aia in varf de pix...ori intr-un nasture si voi poza ooooore intregi pe esplanada cu care a pricopsit-o sistemul mizerabil actual! Si madame...stai calma ca nu-ti vand imagini cu magazinu pt. ca oricum e al dracului de urat la exterior.


BOOOON


Revenind. S-a iscat o mica...controversa pe Facebook legata de postarea imaginii cu batranica. Mi-au spus unii colegi fotografi ca nu asa trebuia procedat. Ca ar fi trebuit ca dupa ce am fotografiat-o, sa intru in vorba cu ea...sa-i arat fotografiile in aparat si cu voia ei sa le pastrez, sau fara acord sa le sterg. Ca trebuia sa ajut intr-un fel batranica... sa-i vad pasurile... sa simt durerea, odata cu ea!
Sa zicem ca intram in vorba cu ea: "Stimabila doamna, v-am prins intr-un cadru digital si dumneavoastra nu ati observat deoarece am folosit un tele. V-as putea arata imaginea pe display si dvs sa-mi dati acordul s-o public pe web, in blogul meu sau pe Facebook?" Oare cat era ea de batrana...nu credeti ca ajungeam acasa cu o carja trecuta oblic prin cutia craniana? Oare daca ii spuneam si ii aratam...ii alinam suferintele? Oare viata ei ar fi fost mai usoara? Am ajutat-o si eu ca toti trecatorii cu o suma insignifianta, dar asta nu are nici o importanta. Ce nu-ti da destinul o viata intreaga, din pacate nu-ti poate da un om intr-o secunda...
Stiu ca in fotografia de strada, la o iesire prin oras se trag zeci...sute de cadre. Ar trebui sa intri in vorba cu toti cei pe care-i surprinzi in imagini? Chiar m-ar interesa pareri...


Cand am fotografiat...nu m-am gandit la nimic! JUR! Cand am publicat imaginea nu am vrut ca prin ea sa fie vazuta persoana...acea batranica in starea in care se gasea, ci la nivel psihologic, starea in care marea masa a oamenilor este posibil sa ajunga! Nu persoana, ci sentimentul!
Cu astfel de imagini publicate, aratate...poate unii vor realiza ca sarac nu inseamna ca esti atunci cand nu ai Rolex sau Vertu! Sarac nu esti cand prietenii isi permit excurii de lux si tu mergi si stai la cort in Vama Veche! NU!
Am gresit? Apreciez enorm toate parerile si comentariile primite pe Facebook...! Si pro...si contra, toate ma ajuta in a intelege mai bine fotografia de strada...si legile sale morale.


In final profit si ca un P.S. va rog pe toti care simtiti o cat de mica durere la vederea acestei batrane, cand aveti drum pe esplanada amintita...nu treceti impasibili. Cu 2 lei tu iti iei un bilet de tramvai...ea isi ia o paine care o ajunge o zi intreaga. Poate ma simt vinovat moral ca nu am putut face mai mult atunci...


4 comentarii:

  1. Ma dispera discutiile de acest gen! Serios!Frate, astia de imbratiseaza capitalismul cu ambele maini si ambele picioare si se bucura de DSLR-ul lor scump se gasesc sa il spurce pe unul pt un cadru care vrea sa exprime o stare de fapt a ceea ce reprezinta capitalismul pentru ceilalti: Foame, Saracie, Lipsuri pe toate planurile! Hai ma, daca maine te postezi pe 'bulenvard' in fata Mitropoliei, pt ca asa face lumea in 'vikend', si impingi un singur cadru catre unul sau celalalt capat al acestui Strasse de Iasi ar trebui sa te cuprinda fie un sentiment de vinovatie pt ca nu ai cerut acordul celor 500 de plimbareti, fie un sentiment de turbare cu proniri spre schizofrenie pentru ca trebuie sa treci pe la fiecare sa il rogi sa te lase sa il pastrezi in poza sau sa te lase sa pastrezi poza! Am vazut ieri comentariul pe FaceBook si am preferat sa nu ma exprim. Ma mananca insa curiozitatea, fara insa a mi-o satisface printr-o vizita in grupul foto respectiv, in older posts, sau la imaginea respectiva: cu tot respectul pentru cel ce a comentat, oare de unde e? O fi din Bucuresti sau Iasi?! In astea doua orase nu ai voie nici sa scoti aparatul foto pe strada ca deja esti haituit de cel putin 2 persoane simultan! Hai ca ma iau dracii! End of Story!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aaaaaaa...stai ca mi-am amintit! Hala Centrala?! Relicva aia pe care vor sa o transforme intr-un Brand Store (informatia mi-a parvenit chiar azi!), daca pot sa ii spun astfel ... Pai mai fratilor...acolo, pe esplanada, au cos cu scrumiera postat langa trepte dar nu au banca; te lasa sa fumezi langa cos dar nu ai voie sa iei loc pe treapta sau jos pentru ca deranjezi vizitatorii(si asa arata a muzeu!); nu stiu cum pentru ca treptele au deschidere foarte mare!. Si se ia de tine un fomist in 'camashutza' colorata cu o aplica de culoare stridenta, care isi zice agent de paza si ordine si securitate si cum si-o mai zice... si il dai cu var pt ca stii ca ai dreptul sa stai colea cat vrea muschiul tau, apoi apare seful, sefa, seful al mai mare, seful cel mai mare, ii faci pe toti varza si cand vad ca esti mai destept decat toti laolalta, se aliaza si iti spun ca cheama politia. Stingi tigara si intri in Mall-ul lui Peste fara sa ii bagi in seama, Mall care e jumatate inchis, un sfert gol si 1/8 cu marfa de bazar. Restul de 1/8 sunt budele, singurele care chiar merita o vizita acolo... Prostie mare Nenicule in Hala Centrala! Pacat! Cu vreo 5-7 ani in urma...era ceva de "Micul Mall", avea trafic de calitate, angajatii din standuri incasand in multe locuri mai mult decat cei din cazanul ala de Iulius Mall, desi mai putin decat in Moldova Universal, alta 'actualmente dugheana' cu pretentii numite 'Moldova Mall'!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fiti linistit. Cind faceam scoala populara de fotografie la Dalles, in 1981, profesorul ne intreba ce facem in situatia de spectator in fata unuia care sare de pe acoperis : facem poze sau ajutam ? Daca facem poze, putem continua cursul ...

    E bine ca ati dat ceva batrinicii aceleia.

    Cu bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuzati-ma ca indraznesc sa va deranjez dar m-am gandit ca o sa va placa intrucat tema este una cat se poate de legata de Fotografie si de acest subiect!
    Exista o singura intrebare, dar aceasta este foarte-foarte importanta!!
    Nu raspundeti in graba sau la nimereala! Ganditi-va inainte de a raspunde. Raspundeti cinstit!
    Este o situatie imaginara, in care trebuie sa luati o hotarare. Ganditi-va ca trebuie sa dati un raspuns spontan si cinstit!!!
    Sunteti in mijlocul unui dezastru total, o inundatie de proportii ... nemasurate cantitati de apa... baraje rupte ...
    Sunteti fotoreporter pentru TVR1 si ... va aflati in mijlocul acestui dezastru inimaginabil.
    Situatia este la limita disperarii...
    Ca reporter, incercati sa surprindeti momentele cele mai impresionante.
    In jur oameni, case, animale, sunt luate de ape ...
    Natura mugeste aratandu-si fara iertare, puterea ... pustiind totul in urma ei.
    Deodata vezi un barbat la volanul unei JEEP... ce lupta disperat, sa nu fie luat de valuri... te apropii... iti face o impresie puternica... si brusc il recunosti: este Basescu!!
    Acum realizezi ca furia apelor il va inghiti in orice clipa... pentru totdeauna...
    Ai doua posibiltati: sa il salvezi, ori sa "prinzi" instantaneul vietii tale!!!!
    Sa ii salvezi lui viata, ori sa faci o poza, ce iti va aduce tie premiul Pullitzer!!!!
    O poza ce arata moartea unuia dintre cei mai importanti oameni din tara...
    Acuma intrebarea (raspunde sincer):
    Poza o faci color, sau alb-negru ????
    PS. Toti cei care citesc aceasta pagina au datoria morala sa o trimita si altor 10 persoane pentru apararea democratiei!

    RăspundețiȘtergere