luni, 1 august 2011

Dunavatul de Jos - Schitul Sf. Ilie

In Dunavatul de Jos, din soseaua principala cotesti dreapta pe langa pensiunea Constantin si Elena si urci...si urci...si iar urci....

Nu poti rata intrarea pe drumul spre schit, deoarece la strada mare este o inscriptie "Spre Schitul Sf. Ilie" si chiar daca tu nu o observi, vezi localnicii care trecand pe langa...se uita la ea si-si fac cruce (m-a amuzat treaba asta).

Revenind la urcat, drumul este o mica Golgota. Te bati cu nisipul si cu praful din abundenta, urci, cobori...iar urci, faci la stanga, la dreapta, ametesti pret de vreo 15 minute si cand esti gata sa cedezi crezand ca te-ai ratacit, vezi o mica stralucire. Este un acoperis in departare pe suprafata caruia "se joaca" soarele dogoritor. Incet-incet, pe campul arid mai faci vreo 5 minute pana la Schitul Sf. Ilie.

Sunt dezamagit deoarece nu am gasit absolut nimic pe internet despre aceasta oaza de liniste. Voi asterne 2-3 idei pe care mi le-a oferit calugarul de acolo, un om intre doua varste vorbaret, glumet si foc de simpatic. Spunea ca schitul a inceput sa se construiasca acum 7 ani din fonduri proprii, din ajutoare de la credinciosii din zona sau de la vizitatori. Este un schit de rit vechi, iar calugarul ne-a spus ca ortodoxia nu le-a recunoscut credinta, tocmai de aceea nu pot primi fonduri de la stat.
De jur imprejur observi "aruncata" pe camp cate o stana (desigur nu apartin schitului), iar din spatele asezamantului porneste un mic canal al Dunarii.
Constructia mare (e mult spus mare) nu este inca terminata. Inauntru doi tineri pictau cupola.
Pentru cei ce vor sa aprinda o lumanare o pot face intr-o incapere imporvizata pana la terminarea constructiei mari.
Per total m-am simtit foarte bine in acel loc. Il simti pe Dumnezeu aproape acolo unde simti linistea interioara, unde esti bine primit si unde "angajatii Domnului" isi deschid sufletul si-ti vorbesc prieteneste. Si asta indiferent ca sunt recunoscuti sau nu...

Sper sa mai revin in acel loc, poate chiar sa stau cateva zile.
Sper totodata sa gasesc in cele din urma informatii pe internet despre Schitul Sf. Ilie si sa vi le pot impartasi. Deocamdata vin cu cateva imagini din zona respectiva.

Domnul (cel oficial, sau neoficial...?!) cu voi.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu