marți, 8 martie 2011

8 Martie, Ziua Femeii - O istorie de aproape un secol

La multi ani cu ocazia zilei de 8 martie tuturor doamnelor, domnisoarelor si domnilor-fetelei pe care le/ii cunosc si care-mi vor "calca" pragul acestei pagini... Mai jos, neavand chef de compuneri am atasat un scurt istoric a ceea ce 8 martie a semnificat de-a lungul vremii. Articolul este preluat din ziarul Adevarul editia online, din data de 9 martie 2007). Va sarut cu sinceritate si va urez un calduros "LA MULTI ANI!!!"



La începutul secolului XX, femeile din toate ţările s-au unit pentru a-şi apăra drepturile şi a cere dreptul la vot. Crearea unei zile internaţionale a femeilor a fost propusă pentru prima oară în 1910, în timpul Conferinţei internaţionale a femeilor de către Clara Zetkin. Data nu a fost totuşi fixată. Abia începând cu 1917, cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg, tradiţia de 8 martie s-a născut. După 1945, Ziua internaţională a Femeii a devenit o tradiţie în lumea întreagă.
Se spune că originile datează de la nişte evenimente tragice din America. În ziua de 8 martie 1857, la New York, angajatele din fabricile de textile au intrat în grevă şi au coborât în stradă pentru a cere condiţii mai bune de lucru, creşe şi un salariu egal cu cel al bărbaţilor. Poliţia a intervenit în forţă împotriva lor. Relatările despre cele întâmplate au apărut în presă în 1955.
Expertele în istorie Lilliane Kandel şi Françoise Picq au susţinut în 1982 că evenimentele respective nu ar fi avut loc şi că ar fi fost inventate pentru a da rădăcini americane tradiţiei de 8 martie. Relatările s-au bazat pe manifestaţiile din 1908 şi 1909 din SUA.
Originea acestei zile ar rezida în lupta femeilor pentru dreptul la vot, condiţii mai bune de lucru şi egalitatea între femei şi bărbaţi care au frământat Europa la începutul veacului XX.
Recunoscută oficial de 30 de ani
În august 1910, la Copenhaga, a avut loc a 2-a conferinţă a femeilor socialiste, care a reunit sute de femei din 17 ţări. Prima avusese loc în 1907, la iniţiativa ziaristei germane Clara Zetkin, care conducea din 1890 revista "Die Gleichheit" (Egalitatea). În timpul conferinţei, Zetkin propune, pentru prima oară, ca femeile din toate ţările să organizeze în fiecare an o zi a lor, care să servească pentru dreptul la vot.
Propunerea a fost imediat adoptată. Data zilei nu a fost însă fixată. La 8 martie, în Rusia, femeile au manifestat pentru a cere pâine şi întoarcerea soţilor de pe front.
De atunci este instituită tradiţia de 8 martie, asociată cu sărbătorirea primei zile a revoluţiei ruse. Feminismul anilor "70 face ca Ziua internaţională a Femeii să fie recunoscută oficial în 1977 de Naţiunile Unite.
Sursa: www.adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu